Är Trump bra för Sveriges ekonomi?

Det amerikanska presidentvalet är över och Donald Trump stod som segrare och kommer bli USA:s nästa president. Under hela sin valkampanj har Trump haft väldigt starka och radikala åsikter. Detta har gjort att världen har frågat sig vad som kommer hända när Trump blir president.

Även i Sverige är det många som frågar sig vad som kommer hända och hur kommer Donald Trumps seger att påverka den svenska ekonomin. I dagsläget går det inte att säga vad som kommer hända och hur det hela kommer påverka den svenska ekonomin. Det är för att det politiska läget än så länge är ostabilt i USA. Kongressen och andra politiska krafter har sagt att de kommer göra sitt yttersta för att motarbeta Trump och se till så att han inte får igenom några av sina radikala och bakåtsträvande åsikter.

Sverige som land kommer att påverkas oavsett vad som händer. Det görs mycket handel med USA och den kan komma att förändras beroende på vilka beslut som tas. Det kan vara högre skatter och svårare för länderna att göra affärer med varandra, samtidigt så har inte Trump sagt något emot Sverige och hans vilja att göra affärer med Sverige.

Sverige, som ett medlemsland i den Europeiska Unionen har också vissa möjligheter att sätta press på Trump och USA. Hur den Europeiska Unionen kommer ställa sig är ännu oklart även om de gratulerade honom och bjöd in honom till ett möte.

Det går inte att säga vilken effekt Trump kommer ha för den svenska ekonomin i stort i dagsläget eftersom dammet ännu inte har lagt sig samt att Trump ännu inte är USA:s president. Den amerikanska dollarn gick ner kraftigt efter valresultatet och många aktier och värdepapper sjönk också. Ekonomin har nu lugnat ner sig en aning i väntan på vad som komma skall. Det är först om fyra år, när Trumps första mandatperiod är över, som man med säkerhet kan analysera och se hur hans presidentskap har påverkat den svenska ekonomin.

Om ekonomin börjar se bitter ut kommer vi se att hushållen kommer att belåna sig ännu mer än idag. Man ser redan en kraftig ökning av konsumtionslån. Det beror delvis på att folk har svårt att ha råd med räkningar men det beror också på olika ekonomisajter likt lånium.com/privatlan/. Vi hoppas att situationen inte blir sämre utan till och med till det bättre när Trump tillträder som president 20 januari 2017. Den som lever får se!

trump-tower