Finansiering med lån

Det finns många olika finansierings metoder när man skall göra sin första bostads investering. Vi tänkte först gå igenom vad egentligen pengar och finansiering är för något. Pengar är något självklart i vår vardag varje dag. Det är lite komplext att förklara vad pengar exakt är. Men det är ett gemensamt värderingssystem för fysiska saker, tjänster och prestationer. För lång tid sedan bytte man saker och värderade på det sättet att man bytte för lika värde. Pengar är precis samma sak, bara en smidigare värdebärare.

Och vad är finansiering egentligen. Det är ett ord som ofta nämns i ekonominyheter men som alla människor inte har helt koll på. Ordet finansiering används oftast för att beskriva hur Sverige, företag eller en person skaffar pengar för att göra en investering. En fråga som ofta framkommer vid visningar av bostäder är, har du finansieringen klar? Då undrar mäklaren om du har planen klart hur du ska betala för bostaden. Det krävs ofta en lånelöfte från en bank om det gäller större belopp. Ett större belopp är allting över 300-500 tkr.

Jämföra lån

Det är extremt viktigt att jämföra bolån. Man jämför bland annat hur banken fungerar och hur trevlig bankkontakt man har. Men jag kan inte vara tydlig nog, det viktigaste att jämföra är räntan. Att räkna på räntan kan göra att ditt bostadslån blir flera tusen kronor billigare per månad. Det räcker inte att bara jämför räntor mellan olika långivare och banker. För att kunna göra detta måste du först räkna ut den effektiva räntan. Den effektiva räntan är det faktiska priset du betalar för att låna pengar. Det inkluderar dels själva räntan men också alla möjliga avgifter som kan uppkomma samband med lånet. Det kan vara uppläggningsavgift, aviavgifter och administrationsavgifter. Vissa kreditgivare har låg ränta men höga avgifter. Det går därför inte att jämföra räntan rakt av. När du räknat ut den effektiva räntan kan du jämföra den med alla olika banker. Om du har svårt att räkna ut effektiv ränta kan alltid låneförmedlaren hjälpa dig med detta.

Lycka till med ditt lån och se till att alltid jämför räntan!

finansiering vid lån