Vad är företagande på nätet

entrepreneurship onlineDet första som måste förklaras är vad företagande på nätet är. Här handlar det om att driva sitt företag med hjälp av modern teknik. Något som dock kommer att vara precis likadant, är att det företag som ska etableras och drivas måste vara registrerat som ett AB, HB, KB, Enskild firma, Ekonomisk förening, EEIG eller ett Europabolag. Det är dessa sju företagsformer som finns i Sverige, och oavsett om du driver ett nätbaserat företag eller ett fysiskt företag måste detta vara registrerat. En annan sak som alla måste göra är att registrera sig för skatt och moms i det land som företaget bedriver som huvudsakliga verksamhet.

I övrigt så kommer företagande på nätet eller i fysisk form att skilja sig mycket. Det första som kommer att vara uppenbart, är att du i de flesta fall som ägare av en nätbaserad verksamhet inte behöver ha ett kontor eller en butik där dina kunder eller klienter kan besöka dig. Det andra, som då automatiskt kommer att spela in, är den ekonomiska aspekten att du får mindre utgifter för din verksamhet. Detta kommer du då att se i form av lokalhyror och elräkningar. Nu kommer det absolut inte att vara gratis att driva ett nätbaserat företag, men det kommer definitivt att vara ett alternativ för alla de som har bra idéer och inte vill satsa så stort kapital.

Med andra ord kommer då företagande på nätet att vara precis som allt annat företagande, med skillnaden att du kommer att få lägre kostnader för din verksamhet. Något du också kommer att se är att utvecklingspotentialen för nätbaserade företag, i allmänhet kommer att vara högre än vad det är för fysiska företag i samma verksamhetsområde. Om det är så att du driver ett fysiskt företag så kommer naturligtvis inte det att utesluta att du kan vara den som drar nytta av företagande på nätet i så stor utsträckning som möjligt.